Якщо Ви хочете зібрати чудові великі фрукти зі своїх плодових дерев, тобі не уникнути обрізки. Врожайність дуже сильно залежить від правильності обрізки, проведеної в зимовий час. Навіть у молодих дерев у віці від 6 до 8 років зимова обрізка сприяє зростанню і має величезне значення для формування крони дерева в майбутньому. Сприятливими місяцями для зимової обрізки є січень та лютий. Це час, коли плодові дерева перебувають у стані спокою. Крім того, легше спостерігати за структурою крони, тому що на дереві немає листя.

 

Ви можете запитати себе, чому зимова обрізка настільки важлива зараз, коли дерева, від якого ми отримуємо фрукти, іноді не піддаються взагалі ніяким обрізкам. Відповідь дуже проста: сьогодні нам потрібно вирощувати конкурентоспроможні, генетично здорові дерева з великими, красивими фруктами. Без сумніву, на дереві у відповідний момент виростуть плоди навіть без всяких обрізок. Однак необрізані дерева часто дають безліч маленьких плодів, які переобтяжують гілки, і під вагою плодів ці гілки можуть розбитися та обломити здорові або невірно розташовані гілки. Тому, якщо ви хочете збирати урожай без будь-яких інших проблем, вам, безумовно, потрібно обрізати плодові дерева зимою. Цю процедуру також (в деякій мірі навіть краще) робити весною до початку сокоруху.

Проводьте обрізку щороку. Щорічне видалення декількох гілок переноситься вашим деревом менш болісно ніж сильна обрізка раз в 2-3 року. Як правило, ви можете вирізати з крони кількість гілок, приблизно рівне торішньому приросту, (але не більше 1/3 всіх гілок дерева), можливо, ви вважаєте за потрібне видалити нові гілки, але, в першу чергу, намагайтеся вирізати старі.

 

Перед тим, як ви вирішите почати обрізку, рекомендується уважно оглянути дерево, щоб уникнути критичних помилок. Найкращий час для обрізки сухі дні, коли температура повітря не знижується нижче -5 ° С. Поки під час обрізки можна легко зробити безліч помилок, перечислимо найважливіші моменти:

• Спочатку видаліть порослеві гілки, ростучі по напрямку всередині крони, вниз або прямо вверх, а також позбавитися від відмерлих листя.

• Всі гілки, що ростуть прямо вверх, необхідно видалити в місці з'єднання, щоб стимулювати ріст і освітлення. Це також буде сприяти посиленню горизонтальних скелетних гілок, що ростуть назовні, оскільки найкращі плодоносні гілки відносяться саме до цієї групи.

• Плодоносні гілки, на яких зимою вже є квіткові бутони, необхідно обрізати приблизно на одну третину. Це запобігає надмірному уповільненню гілки і не дозволить їм обломитися під вагою фруктів.

 

• Продовжуючи більш тонку обрізку, необхідно видалити всі тонкі гілки, що ростуть прямо вверх або прямо вниз. Зберігайте і підтримуйте зростання гілок в горизонтальному напрямку. Спрямовані вгору гілки дають сильний приріст, але їх врожайність нижче, ніж у горизонтальних. Спрямовані вниз і звисають гілки - найменш продуктивні, і плоди на них отримують менше світла. Підтримуйте зростання гілок в горизонтальному напрямку, вирізаючи спрямовані строго вгору або зростаючі вниз пагони.

 

• Для всіх робіт по обрізці слід використовувати гострий інструмент. Наприклад, сучкорізи для дерев і кущів дозволяють точно і рівномірно зрізати будь-які гілки в дереві.

• Слід враховувати особливості обрізки щодо кожної культури зокрема. Деякі з них ми спробуємо описати.

 

Не виконуйте сильну обрізку карликових дерев. Карликові дерева ростуть повільніше, ніж звичайні, тому їх щорічна обрізка не повинна бути такою ж сильною.

 

Правильно обрізайте гілки. Обрізуйте гілку навскіс над брунькою, розташованої із зовнішнього боку гілки. Обрізка під кутом забезпечує швидке стікання води зі зрізу, а обрізка над розташованої зовні брунькою сприяє утворенню пагона, що не згущатиме крону.

Вирізуйте старі пагони. У деяких сортів яблунь, груш і слив плоди утворюються не на найбільших гілках, а на дрібних гілочках, що відходять від них. При великому загущені крони виріжте найстаріші і найменш продуктивні гілки.

 

Обрізка яблунь і груш

Проводьте обрізку ваших молодих яблунь і груш так, щоб у дерева зберігався центральний стовбур (провідник, головний пагін) і гілки відходили від нього під великим кутом.

 

У міру старіння дерева провідник може нахилитися під вагою плодів і затінити розташовані нижче гілки. Якщо так станеться з вашим деревом, виріжте верхню частину головного пагона. При такій обрізці покращиться освітленість всередині крони, а кілька нових гілок почнуть рости вгору, щоб замінити видалений лідер пагін. При необхідності щорічно обрізайте верхні частини бічних гілок, щоб можна було дістати будь-яку частину дерева.

 

Слива

 

Сливові дерева мають кущувату форму, тому сформувати з них дерево з лідером майже неможливо. Не варто намагатися переробити природу, формуйте у сливових дерев чашовидну крону.

 

Японсько-американські гібриди мають більш сильним зростанням, ніж сливи європейських сортів, їх слід обрізати сильніше. У міру старіння дерева вирізуйте гілки, розташовані дуже близько один до одного, і видаляйте щороку невелику частину старих гілок. Вершину крони тримайте відкритою, щоб створити хороші умови освітленості для нижніх гілок. Укорочуйте занадто довгі і звисають до землі гілки.

 

Обрізка персика, абрикоса

Ці плодові дерева відрізняються настільки сильним зростанням, що для отримання щорічного врожаю плодів хорошої якості у них необхідно проводити сильну обрізку крони. Для отримання невисоких дерев, з якими легко працювати, рекомендується вирізати вершину крони. Видаляйте також гілки, що ростуть близько до землі. Не виконуйте надлишкової підживлення кісточкових плодових культур після обрізки, інакше вони швидким зростанням відшкодують обрізані гілки. При надмірному прирості протягом літа зростає ймовірність пошкодження цих дерев взимку. Деякі садівники вважають за краще проводити обрізання персиків в момент цвітіння, щоб попередити рак, який, в основному, поширюється в холодну погоду.

 

Робимо обрізку вишні

У молодих вишневих дерев формують крону ярусного типу з центральним провідником. Потім, у міру старіння рослини, вирізають лідер пагін формуючи крону. Обрізку вишень роблять так само, як і персиків, але не так сильно. Надмірна обрізка вишень може привести до пошкодження дерев морозом і скорочення періоду життя вишневого дерева.

 

ТРИ ТИПИ обрізки

1. Проріджування.

 

Видаліть гілка цілком, обрізавши її в місці відгалуження від більшої гілки або стовбура. Використовується нечасто, оскільки проріджування не стимулює відростання і зменшує масу рослини, не впливаючи на його розмір. Після проріджування кущ виглядає не таким потужним.

 

2. Неселективна обрізка

 

Стимулює відростання волчкових пагонів із сплячих бруньок під місцем обрізки. Неселективна обрізка робить рослини гущі і пухнасті, але не зменшує розміру куща.

3. Селективна (виборча) обрізка.

Ображати гілку до нирки або до бічної гілки. Зазвичай діаметр залишається бічній гілочки повинен становити половину діаметра видаляється втечі. Гілочки діаметром 3 мм або менше обрізають на нирку. Такий спосіб обрізки дозволяє зменшити висоту куща при збереженні його природної форми. Одні чагарники виносять сильну селективну обрізку, інші ні.